Διατροφικές Διαταραχές: Η σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας ψυχολόγου και διαιτολόγου

Τα σημάδια ότι ένα άτομο πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, καθώς συχνά οι ασθενείς ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτά, ενώ τόσο η κατανάλωση φαγητού όσο και η εκκαθάριση γίνονται κρυφά. Παρόλα αυτά, εάν γίνει αντιληπτό κάποια από τα παρακάτω σημάδια, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε το άτομο να αναζητήσει βοήθεια.

Η διαχείριση των περιστατικών διατροφικών διαταραχών απαιτεί την συνεργασία των επαγγελματιών υγείας. Η θεραπευτική ομάδα υποχρεωτικά περιλαμβάνει τον ψυχολόγο, τον διαιτολόγο και τον ιατρό ενώ και άλλοι επαγγελματίες όπως ο γυμναστής μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχουν. Το κλειδί στην επιτυχή διαχείριση είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των μελών αυτής της ομάδας ώστε να “μιλάνε την ίδια γλώσσα” και να έχουν κοινή πορεία για το περιστατικό.

Στην Online εκδήλωση του PSYCHOLOGY.GR, η ψυχολόγος dr Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά επιστημονική υπεύθυνη της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders και η διαιτολόγος Ιωάννα Κοντελέ θα απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα του συντονιστή της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων σχετικά με το πώς η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας θα βοηθήσει κάθε ασθενή με διατροφική διαταραχή στην καλύτερη αντιμετώπιση αλλά και κάθε επαγγελματία που ασχολείται με ασθενείς με διατροφική διαταραχή.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει υποστηρικτικά και ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, ο κος Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος Master Practitioner on Eating Disorders.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και πραγματικά περιστατικά για το πως οι εποπτείες αποτελούν το καλύτερο εργαλείο ώστε η συνεννόηση μεταξύ των μελών της ομάδας να είναι άψογη, ενώ ταυτόχρονα οι επόπτες, επαγγελματίες με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορούν να συμβουλεύσουν τα μέλη της ομάδας για την αποδοτικότερη διαχείριση των περιστατικών.

Γιατί κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στο ταξίδι της θεραπείας, ούτε ο θεραπευόμενος μα ούτε και ο θεραπευτής.

Μεταξύ άλλων θα απαντηθούν τα ερωτήματα:

  • Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό;
  • Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βρίσκεται σε θεραπεία ένα άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή;
  • Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η φαρμακευτική θεραπεία;
  • Μπορεί ένας επαγγελματίας υγείας να θεραπεύσει μόνος του ένα άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή;
  • Πως μπορώ να βρω τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας για να συνεργαστώ σε μια θεραπεία διατροφικής διαταραχής;
  • Πως θα καταλάβω μόνος μου, αν πρέπει να απευθυνθώ σε διαιτολόγο ή ψυχολόγο ή και στους δύο;
  • Πότε η ψυχοθεραπεία είναι επαρκής; Για ποια θέματα θα απευθυνθώ στον ψυχολόγο και για ποια στον διαιτολόγο;
  • Πηγαίνω σε ψυχολόγο αλλά ξεκίνησα να βλέπω και διαιτολόγο. Υπάρχει αντίφαση σε αυτό; Θα μπερδευτώ; Ποιος θα οργανώσει συνολικά την θεραπευτική παρέμβαση;
  • Είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής ή είναι για “ελαφριές” περιπτώσεις;
  • Ποιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας, μπορεί να υπάρξουν να υπάρξουν μέσα από την εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders;
  • Ποια πιστοποίηση μπορεί να μου παρέχει η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders;

Αμέσως μετά τις απαντήσεις των εισηγητών, στα παραπάνω ερωτήματα, θα ακολουθήσει συζήτηση – ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Σε ποιους απευθύνεται

Η online εκδήλωση απευθύνεται σε σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Διαιτολόγους αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχει ένα επαγγελματικό ή προσωπικό ενδιαφέρον για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως εγγραφή, για δέσμευση της θέσης σας.

Τόπος-χρόνος εκδήλωσης

Η online εκδήλωση διοργανώνεται από την Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος online σεμιναρίων που πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες (ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00), καθόλη τη διάρκεια της σεζόν 2021-22.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας ZOOM, ενώ βιντεοσκοπούνται και μεταγενέστερα δημοσιεύονται στο κανάλι του Psychology.gr, στο Youtube.

Εισηγητές:

Δρ Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά – Ψυχολόγος,
Διατροφικές Διαταραχές: Η σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας ψυχολόγου και διαιτολόγου | PSYVERSITYΚλινική Ψυχολόγος που εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο ως ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα από το 2002.Ξεκινώντας από το 2010, διατελεί Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΚΕΑΔΔ στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες υγείας που εξειδικεύονται στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία.

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια σε μαθήματα ψυχολογίας προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο University of Indianapolis, Athens Campus
Στο ίδιο πανεπιστήμιο διετέλεσε Διευθύντρια του μεταπτυχιακού Τμήματος Κοινωνικών & Ψυχολογικών Σπουδών καθώς επίσης οργάνωσε και διεύθυνε το Συμβουλευτικό Κέντρο για φοιτητές και εργαζομένους.

Ιωάννα Κοντελέ – Διαιτολόγος
Διατροφικές Διαταραχές: Η σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας ψυχολόγου και διαιτολόγου | PSYVERSITYΠτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος. Από το 2007  είναι εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές, έχοντας ολοκληρώσει την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity του ΚΕΑΔΔ.

Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει την εκδήλωση, η Χρύσα Πράντζαλου από το τμήμα σύνταξης του Psychology.gr

PSYCHOLOGY.GR

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862 & 2311.820573
Ιστοσελίδα: www.psychology.gr
Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική Πύλη Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο, από το 2003.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: PSYCHOLOGY.GR
Τύπος: Online Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: ΖΟΟΜ
Διάρκεια: 19.00 - 20.15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 02 Μάρ (19:00 - 20:15)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΟΧΙ

Σεμινάρια του φορέα