Προσωποκεντρική και Βιωματική Συμβουλευτική για το Σχεσιακό Τραύμα PCE -rt (Person Centred and experiential Counseling for Relational Trauma)

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας που έχουν ενδιαφέρον να εκπαιδευτούν στην θεραπεία του ψυχικού τραύματος υπό το πρίσμα της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Θεραπεία.

Σεμινάρια για Ψυχολόγους
(0 review)

Ο εντατικός κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Προσωποκεντρική και Βιωματική Συμβουλευτική για το Σχεσιακό Τραύμα (PCE -rt) διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR με εισηγητή τον Αλέξανδρο Βαλλίδη, ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή με ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του σχεσιακού τραύματος.

Πρόκειται για ένα μοντέλο βραχείας παρέμβασης που αναπτύσσεται συστηματικά τα τελευταία 2 χρόνια από τον Αλέξανδρο Βαλλίδη και έχει ερευνητική τεκμηρίωση.

Σε ποιους απευθύνεται

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους Ψυχικής Υγείας (ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.τ.λ.) που έχουν ενδιαφέρον να εξειδικευθούν στην θεραπεία του σχεσιακού – ψυχικού τραύματος υπό το πρίσμα της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Θεραπεία.
Απευθύνονται ακόμη σε όσους ασκούν την Συμβουλευτική σε οποιοδήποτε πλαίσιο καθώς επίσης σε φοιτητές συναφών με την ψυχολογία σχολών.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Διάρκεια: 7 Συναντήσεις – 15 ώρες
Τοποθεσία: Online (μέσω Zoom)
Διεξαγωγή: Έναρξη Τετάρτη  14 Μαϊου 2025 και συναντήσεις κάθε Τετάρτη, έως 25 Ιουνίου 2025
Ώρες Διεξαγωγής: 18.00 – 20.00
Κόστος Συμμετοχής: 220 ευρώ
Κόστος έγκαιρης εγγραφής: 170 ευρώ για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως την Κυριακή 4 Μαϊου
Κόστος για φοιτητές & ανέργους: 150 ευρώ, ασχέτως ημερομηνίας εγγραφής
Αριθμός Συμμετοχόντων: Αυστηρά περιοριορισμένος – έως 30

Περιγραφή Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων

Το συγκεκριμένο μοντέλο αναπτύχθηκε την περίοδο 2023-2024, υλοποιήθηκε από την PRAKSIS στο πλαίσιο του προγράμματος “Προώθηση της Ανθεκτικότητας Παιδιών Προσφύγων σε Κίνδυνο”, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αφορούσε παιδιά αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που επιβίωσαν από έμφυλη βία σε αστικά περιβάλλοντα, με ιδιαίτερη έμφαση στη δοκιμή θεραπευτικών μεθόδων για την επούλωση και την ανάπτυξη τους.

Η έρευνα του μοντέλου διευρύνθηκε στη μελέτη της εφαρμογής του σε ενήλικες.

Η παρέμβαση αυτή τοποθετεί τις ανάγκες του ενήλικα που έχει βιώσει τραύμα στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας, μειώνοντας τη δυναμική εξουσίας του θεραπευτή και προωθώντας την πολιτισμική και υπαρξιακή ευαισθησία.

Στόχος  της παρέμβασης

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπευτικής παρέμβασης είναι η μετάβαση από την παραδοσιακή δυτική κλινική προσέγγιση, που εστιάζει κυρίως στα συμπτώματα, προς ένα μοντέλο που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την έμφυτη δυναμική του ατόμου για επούλωση, προσωπική ανάπτυξη και μετατραυματική εξέλιξη.

Η Προσωποκεντρική προσέγγιση στην θεραπεία του ψυχικού τραύματος

Η προσωποκεντρική θεραπεία για ενήλικες που αντιμετωπίζουν τραύμα δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός ασφαλούς θεραπευτικού περιβάλλοντος, στο οποίο το άτομο αισθάνεται αποδοχή, κατανόηση και σεβασμό. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει τους ενήλικες στην εξερεύνηση και επεξεργασία δύσκολων συναισθημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την επαφή με βαθύτερες, συχνά ανεκπλήρωτες ανάγκες τους.

Τι περιλαμβάνει η μέθοδος

Η μέθοδος περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση μέσω ενσυναίσθησης, βοηθώντας τους ενήλικες να συμβολοποιήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις τραυματικές εμπειρίες τους, προωθώντας μια συνεκτική αφήγηση του εαυτού.

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

Συνάντηση 1η: Ορισμοί και θεωρητικό υπόβαθρο του τραύματος | 14 Μαϊου | 18.00 – 20.00

  • Διαφορές και συνδέσεις: PTSD, Complex PTSD, Σχεσιακό Τραύμα.
  • Πώς το τραύμα εγγράφεται στο σώμα, τη μνήμη και τις σχέσεις.
  • Η προσέγγιση της προσωποκεντρικής θεωρίας στην κατανόηση του τραύματος.

Συνάντηση 2η: Η Συμβολοποίηση του τραύματος του θεραπευτή | 21 Μαϊου | 18.00 – 20.00

  • Η μεταφορά από το βίωμα στην ενσυναίσθηση.
  • Kintsugi: Η τέχνη του σπασμένου και του πολύτιμου, αξιοποίηση της συμβολοποίησης.
  • Εξερεύνηση των επιβιωτικών μηχανισμών του ίδιου του θεραπευτή σε σχεσιακά πλαίσια.
  • Επεξήγηση της θεραπευτικής σχέσης με όρους νεύρο-ψυχοθεραπείας

Συνάντηση 3η: Όροι αξίας & το Πλήρως Λειτουργικό Πρόσωπο | 28 Μαϊου | 18.00 – 20.00

  • Επαρκώς ευάλωτος εαυτός και πλήρως λειτουργικό πρόσωπο
  • Ο ρόλος των εσωτερικευμένων όρων αξίας και της αυθεντικότητας στην μετά-τραυματική ανάπτυξη .
  • Η χρήση του λόγου σε σχέση με τη συναισθηματική ρύθμιση
  • Βιωματικά εργαστήρια: αναγνώριση και μετασχηματισμός όρων αξίας.

Συνάντηση 4η: Η ενσυναισθητική χαρτογράφηση, Κλίμακες & θεραπευτική αποτύπωση 4 Ιουνίου

  • Οι 6 συνθήκες της Προσωποκεντρικής και οι αρχές της Βιωματικής θεραπείας
  • Παρουσίαση ερωτηματολογίων (PCES, PTGI, Strathclyde Inventory, BL mini 12 items, ITQ)
  • Παρουσίαση του ενσυναισθητικού χάρτη ως εργαλείο εντατικοποίησης των συνθηκών.
  • Πρακτικές εφαρμογές σε μικρές ομάδες .

Συνάντηση 5η: Εφαρμογές της ενσυναισθητικής χαρτογράφησης & Διαμορφώσεις 11 Ιουνίου

  • Θεωρητική επεξεργασία της θεωρίας των διαμορφώσεων και του πλουραλιστικού εαυτού
  • Διάγνωση και κατανόηση μέσα από την προσωποκεντρική ματιά, η έννοια της παραγνωρισμένης ψυχικής δυσφορίας
  • Εργαστήριο με ανάλυση ενσυναισθητικής χαρτογράφησης

Συνάντηση 6η: Συναισθήματα & ενσυναισθητικός χάρτης 18 Ιουνίου

  • Ο ρόλος των συναισθημάτων στη βιωματική θεραπεία
  • Η θεραπευτική σχέση ως ασφαλές μέρος και αξία του φόβου σε σχέση με τη νεύρο-ψυχοθεραπεία

Συνάντηση 7η: Ολοκλήρωση & Εποπτεία με βάση το μοντέλο Research-Informed Supervision 25 Ιουνίου

  • Το μοντέλο εποπτείας που βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα.
  • Πώς αξιοποιούμε τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη περίπτωσης.
  • Πως αξιοποιούμε εποπτικά τη θεματική ανάλυση και τον ελεύθερη αφήγηση

Σχετικά με τον εκπαιδευτή

Προσωποκεντρική και Βιωματική Συμβουλευτική για το Σχεσιακό Τραύμα PCE -rt (Person Centred and experiential Counseling for Relational Trauma) | PSYVERSITYΟ Αλέξανδρος Βαλλίδης είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του σχεσιακού τραύματος.

Διαθέτει σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα, ενώ έχει εργαστεί ως Ειδικός Προστασίας Παιδιών συντονίζοντας δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά στην PRAKSIS. Παράλληλα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Συμβουλευτικής για το Πένθος της ΜΚΟ Μέριμνα, υποστηρίζοντας παιδιά και οικογένειες που διαχειρίζονται την απώλεια.

Τα τελευταία δυο χρόνια είχε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικού μοντέλου για το σχεσιακό τραύμα σε παιδιά πρόσφυγες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

Σήμερα είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και εκπαιδευτής στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (ICPS). Το 2023 ίδρυσε το κέντρο «Ανήκειν», έναν εξειδικευμένο χώρο στον Νέο Κόσμο, αφιερωμένο στη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες και στην πρακτική εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Ο Αλέξανδρος έχει συντονίσει για χρόνια την επιστημονική επιτροπή της Εθνικής εταιρείας Ψυχοθεραπείας, είναι τακτικό μέλος της αντίστοιχης επιτροπής της Ευρωπαϊκής εταιρείας Ψυχοθεραπείας. Τέλος, είναι υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής εταιρείας Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Ψυχοθεραπείας.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τα Σεμινάρια

1. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται Online (μέσω Zoom).
2. Το κόστος συμμετοχής είναι 220 ευρώ.
3. Για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως 4 Μαϊου 2025, το κόστος συμμετοχής είναι 170 ευρώ.
4. Για φοιτητές συναφών με την ψυχολογία σχολών, το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ, ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής. (εάν είστε φοιτητής/ια και επιθυμείτε να συμμετέχετε στα σεμινάρια, θα χρειαστεί να αποστείλετε αποδεικτικό σπουδών στο email [email protected] , προκειμένου να λάβετε τον αντίστοιχο εκπτωτικό κωδικό που θα εφαρμόσετε κατά τη διαδικασία της εγγραφής σας.)

4.  Παρόλο που θεωρούμε την παρουσία και συμμετοχή σας στα σεμινάρια, ιδιαίτερα σημαντική, σας ενημερώνουμε πως τα σεμινάρια βιντεοσκοπούνται και ανεβαίνουν εντός 2-4 ημερών, στην πλατφόρμα του PSYVERSITY ώστε αν χάσετε κάποιο σεμινάριο, να μπορείτε να το παρακολουθήσετε ασύγχρονα, από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.

5. Η βεβαίωση συμμετοχής, δημιουργείται αυτόματα από το σύστημα μας, όταν συμπληρωθεί το 80% των συναντήσεων. Μπορείτε να την κατεβάσετε από τον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα του PSYVERSITY.

6. Καθώς για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυστηρά περιορισμένος, δεν παρέχεται η δυνατότητα ακύρωσης συμμετοχής και επιστροφής χρημάτων.

Για όσους έχουν ήδη κάνει εγγραφή στα σεμινάρια
Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί, δεξιά στην παρούσα σελίδα, εμφανίζεται ένα νέο πεδίο (σε κόκκινο φόντο) με τίτλο: ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Μεταβείτε εκεί, για να δείτε τον σύνδεσμο διεξαγωγής των συναντήσεων, βιντεοσκοπημένα σεμινάρια, πρόσθετο υλικό και σημειώσεις, καθώς και για να μπορέσετε να κατεβάσετε την βεβαίωση συμμετοχής.
* Ο σύνδεσμος διεξαγωγής των σεμιναρίων θα αναρτηθεί στο παραπάνω σημείο, 2-3 ημέρες πριν την έναρξη.

Εισηγητής - Φορέας Σεμιναρίου

Ο Αλέξανδρος Βαλλίδης είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του σχεσιακού τραύματος. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα, ενώ έχει εργαστεί ως Ειδικός Προστασίας Παιδιών συντονίζοντας δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά. Τα τελευταία δυο χρόνια είχε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικού μοντέλου για το σχεσιακό τραύμα σε παιδιά πρόσφυγες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

Αξιολογήσεις

Average Rating

0
0 rating

Detailed Rating

5 stars
0
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα