Ειδικές Παρεμβάσεις στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Ειδικά Προγράμματα για Ειδικές Περιπτώσεις

Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν πλέον μια πολύ συνηθισμένη εκπαιδευτική πρόκληση στη σχολική πραγματικότητα αλλά και στην καθημερινότητα των οικογενειών με παιδιά με τις συγκεκριμένες Δυσκολίες.

Το θετικό ίσως των τελευταίων ετών είναι ότι δείχνει να υποχωρεί ο «στιγματισμός» των προηγούμενων δεκαετιών και να αντιμετωπίζεται το όλο θέμα ως επαγγελματική και επιστημονική πρόκληση όλων όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου.

Κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί περισσότερο από τη θεωρία στην πράξη και κυρίως στις τεχνικές αντιμετώπισης των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, στην υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους και στη συνεχή εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών από μικρή ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή.

Αναδεικνύονται έτσι νέα ερωτήματα και αιτήματα για νέα εργαλεία, για περισσότερο ολιστικές προσεγγίσεις, για παρεμβάσεις που εστιάζουν όχι μόνο στην άσκηση και στη βελτίωση της επίδοσης αλλά και στην τροποποίηση της «μαθησιακής» συμπεριφοράς, της ενίσχυσης των επιτελικών λειτουργιών, της αυτορρύθμισης, της μεταγνώσης με απώτερο σκοπό την προστασία και την ισορροπία της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας.

Οι Δρ Ηλίας Βασιλείου & Δρ Παναγιώτα Γκουντή, ειδικοί στις Μαθησιακές Δυσκολίες, απαντούν σε καίρια ερωτήματα όπως:

  • Πώς διαμορφώνεται ένα αποτελεσματικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι που μπορούμε να βάλουμε και τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;
  • Πώς ανατροφοδοτείται ένα Εξατομικευμένο Πρόγραμμα με αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο;
  • Ποια είναι γενικά τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου Προγράμματος;
  • Πώς μπορεί το Σχολείο να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός Εξατομικευμένου Προγράμματος;

Σε ποιους απευθύνεται η εκδήλωση

Η online εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, γονείς και σε όσους έχουν επαγγελματικό ενδιαφέρον για τις μαθησιακές δυσκολίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, υπάρχει ωστόσο περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κάντε εγγραφή, για δέσμευση θέσης.

Τόπος-χρόνος εκδήλωσης

Η online εκδήλωση διοργανώνεται από την Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος online σεμιναρίων που πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες (ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00), καθόλη τη διάρκεια της σεζόν 2021-22.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας ZOOM, ενώ βιντεοσκοπούνται και μεταγενέστερα δημοσιεύονται στο κανάλι του Psychology.gr, στο Youtube.

Διάρκεια εκδήλωσης : 19.00 – 20.15
Διεύθυνση Online σεμιναρίου: ZOOM – ΠΥΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Εισηγητές:

Δρ. Ηλίας Βασιλείου B.Sc., M.Sc., Ph.D., Post-Ph.D., Εκαιδευτής στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS
Ο Ηλίας Βασιλείου εξειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αριστεύσασα διπλωματική στο πεδίο της Γλωσσολογίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ στην “Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία και Συμβουλευτική”

Είναι ο σχεδιαστής και συγγραφέας της σειράς Δομημένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Educational Playbox των Εκδόσεων Γρηγόρη στην Παρέμβαση στον Γραπτό Λόγο, για μαθητές με και χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες, τα οποία έχουν μεταφραστεί και στην Αγγλική Γλώσσα.

Έχει εργαστεί και συνεργαστεί με πλήθος εκπαιδευτικών φορέων Ειδικής Αγωγής στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δρ Παναγιώτα Γκουντή – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας στη Β/θμια Εκπ/ση, Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης στη διδασκαλία της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας από το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.

Δ/ντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Κορωπίου, κάτοχος του Διπλώματος RSA for Overseas Teachers of Cambridge, εισηγήτρια στο επιμορφωτικό σεμινάριο Ειδικής Αγωγής που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας του ΕΚΠΑ, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια και έχει συγγράψει διάφορα άρθρα καθώς και βιβλίο.

Την εκδήλωση συντονίζει η Χρύσα Πράντζαλου από το τμήμα σύνταξης του Psychology.gr

PSYCHOLOGY.GR

Ιστοσελίδα: www.psychology.gr
Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική Πύλη Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο, από το 2003.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: PSYCHOLOGY.GR
Τύπος: Online Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: ΖΟΟΜ
Διάρκεια: 19.00 - 20.15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 03 Νοέ (19:00 - 20:15)

Σεμινάρια του φορέα