Διαχείριση των παιδιών στο οικογενειακό πένθος

Το σεμινάριο Διαχείριση των παιδιών στο οικογενειακό πένθος αποτελεί ένα Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR με εισηγητή τον Δημήτρη Τσουκάλη, ψυχολόγο με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Περιγραφή σεμιναρίου
Η ενδεχόμενη ή ξαφνική απώλεια ενός προσώπου σημαντικού για το παιδί, κάνει τους γονείς να αναρρωτιούνται πως να διαχειριστούν το νέο και όλες τις πιθανές συνέπειες που θα έχει.

Από την μια, το πένθος είναι από μόνο του ένα oδυνηρό γεγονός που δημιουργεί έντονα συναισθήματα όλων των ειδών (μίσος, αγάπη, ανακούφιση, λύπη, απελπισία, πόνο, δυστυχία κ.α.). Από την άλλη, ο τρόπος που προσπαθούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν ένα παιδί που έχει απωλέσει σημαντικό του πρόσωπο μπορεί να έχει αρνητικά, ουδέτερα ακόμα και θετικά και ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο (παππούδες κ.α.) να κατανοήσουν πως να διαχειριστούν εξ αρχής την απώλεια, τι να αποφύγουν, τι να περιμένουν (από το παιδί, την κοινωνία κ.α.) και πως να διαχειριστούν το πένθος του παιδιού και του εαυτού τους στην πάροδο του χρόνου, με απώτερο σκοπό την ψυχική ανάκαμψη του παιδιού και όλων.

Θεματολογία που θα καλυφθεί στο σεμινάριο

Η φυσιολογική διαδικασία του πένθους στο παιδί και στον ενήλικο.

Οι ψυχικές ανάγκες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η έκφραση τους από τα παιδιά πριν και μετά την απώλεια (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού).

Θετικές και αρνητικές κοινωνικές και πρακτικές καταστάσεις γύρω από το πένθος (πριν και μετά την απώλεια) και οι τρόποι διαχείρισης τους (ασθένεια, ξαφνινή απώλεια)

Πράγματα που δυσκολεύουν το παιδί.

Τρόποι που ενθαρρύνουν την ψυχική ανάκαμψη των παιδιών μετά την απώλεια

Ενδεικτικά ερωτήματα που θα απαντηθούν στο σεμινάριο / πως θα ωφεληθεί όποιος το παρακολουθήσει

Πως να επικοινωνήσουμε στο παιδί για μια αναμενόμενη ή ξαφνική απώλεια.
Πως να κατευθύνουμε το περιβάλλον του παιδού αλλά και το ίδιο το παιδί σχετικά με την απώλεια
Τι να πούμε (και τι να ΜΗΝ πούμε) στο παιδί.
Τι συμπεριφορές να αναμένουμε πως θα έχει το παιδί με την πάροδο του χρόνου και πως να τις διαχειριστούμε/αντιμετωπίσουμε.

Μεθοδολογία σεμιναρίου
Θα γίνει 45λεπτη παρουσίαση με χρήση Power Point των επιστημονικών απόψεων για το θέμα της διαχείρισης πένθους/απώλειας στα παιδιά. Έπειτα θα γίνει διάλειμμα 15 λεπτών και τέλος θα δοθούν 45 λεπτά για όσους συμμετέχοντες θέλουν να θέσουν ερωτήσεις στον εισηγητή ή/και να συζητήσουν πρακτικές συμβουλές και όποια άλλα σχετικά θέματα επιθυμούν.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή
tsoukalis-dimitrisΟ Δημήτρης Τσουκάλης είναι ψυχολόγος (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, καθώς και καθηγητής ψυχολογίας στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3Β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Ιστοσελίδα: Psychology.gr
Το Psychology.gr ιδρύθηκε το 2003. Eίναι εγκεκριμένος εκδότης της υπηρεσίας Google News, για θέματα Ψυχολογίας & Ψυχικής Υγείας & Πιστοποιημένο Μέσο Ενημέρωσης καταχωρημένο στο Μητρώο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με αριθμό μητρώου: 14371.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Δημήτρης Τσουκάλης
Τύπος: ONLINE
Τόπος Διεξαγωγής: WEB
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 20

Ημ/νία Διεξαγωγής: 05 Απρ (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα