Ο Μύθος της Οικογένειας
Το Ινστιτούτο Κλασικής Ψυχανάλυσης διοργανώνει διημερίδα 8 και 9 Απριλίου με τίτλο «Ο Μύθος της Οικογένειας». Η διημερίδα έχει ως κεντρικό της σημείο αναφοράς έναν «μύθο». Ο μύθος αυτός χρονολογείται από την εποχή έναρξης της ύπαρξης του «Οιδιπόδειου Συμπλέγματος» και βασικά αποτελεί την εμφανή έκφραση του. Όπως κάθε μύθος έτσι κι’ αυτός διαφοροποιείται και προσαρμόζεται ως προς τις λεπτομέρειες του αλλά ο πυρήνας του ουδέποτε αλλάζει.
Κατ’ ουσία αναφέρεται στην «απώθηση» ή, ακόμη και στην απεμπόληση του σεξουαλικού «ενστίκτου» μέσα από την δημιουργία μιας κοινωνικής δομής – την «οικογένεια» – που υποστηρίζει ότι η «συνουσία» και η «αιμομιξία» μεταξύ ατόμων προερχομένων από τους κοντινούς κλάδους του κληρονομικού δένδρου ποτέ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται.
Συνεπώς, η οικογένεια είναι μία κατά βάση προσπάθεια αποσεξουαλικοποιημένης ομαδοποίησης των ατόμων της και κάθε κοινωνία που την αποδέχεται υπό την αιγίδα του «πολιτισμού» είναι σε κάποιο βαθμό ικανοποιημένη μ’ αυτό.
«Οικογένεια»: μία άκρως σεξουαλική δομή
Παρά τ’ αυτά αποτελεί μεγάλο δίλημμα κατά πόσον το ένστικτο ως η μοναδική πηγή ζωής θα ήταν ποτέ δυνατόν να απωθηθεί επαρκώς και πολύ περισσότερο να εξαφανιστεί. Διότι έχει βρει πολλές διεξόδους έκφρασης: το ένστικτο μπορεί να μην εκφράζεται αμιγώς σωματικά εντός της οικογένειας.
Παρά ταύτα τα άτομα μιας οικογένειας βρίσκονται σε διαρκή συνουσιακή συνεύρεση μεταξύ τους εννοιολογικά, συναισθηματικά και λεκτικά. Υπ’ αυτό το πρίσμα η «Οικογένεια» είναι μία άκρως σεξουαλική δομή και η ευγενής, αθώα και ήρεμη υπόστασή της αποτελούν «Μύθο».
Η εξέλιξη της ψυχανάλυσης ως θεραπευτική των ψυχικών παθήσεων προσανατολίζεται στο να επανακαθορίσει τα ποιοτικά όρια όπου η δημιουργία εννοιών και συναισθημάτων μπορεί να υποκαταστήσει την πρωτογενή σωματική απώθηση του ενστίκτου.
Θα λέγαμε ότι οι ψυχικές παθήσεις σχετίζονται απόλυτα με την άτακτη εξάπλωση και χρονιότητα ανεπεξέργαστων συναισθημάτων και εννοιών εντός του οικογενειακού χώρου (κατ’ επέκταση του «κοινωνικού») με αποτέλεσμα ο α-σεξουαλικός μύθος της οικογένειας να χάνει την ασυνείδητη δύναμη του και πέραν ενός σημείου να δρα ανεξέλεγκτα.
Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων κλινικό υλικό που θα αναδεικνύει την δράση της ψυχανάλυσης στις ασυνείδητες διεργασίες που επαναφέρουν χρόνιες απωθητικές λειτουργίες σε πλήρως λειτουργικό επίπεδο μέσα από μία αυθόρμητη και ανακουφιστική έκφραση του ασυνειδήτου να επανεξετάσει ένα «μύθο» εκεί όπου χρειάζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας στη διημερίδα του Απριλίου «Ο Μύθος της Οικογένειας» ή για εναλλακτική μορφή αίτησης παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ΙΚΨ στο [email protected]
Πρόγραμμα Ομιλιών:
Παρασκευή 8, Απριλίου
Συντονιστής ημέρας-Ιωάννης Θεοδωρίδης
10:00-10:15 Χαιρετισμός-Καλοσώρισμα, Β. Μαούτσος
10:20-11:05 Διαγενεακό τραύμα και κρυπτικό αντικείμενο, Σ. Σαββόπουλος
11:10-11:55 Η πολυμορφία των οιδιποδειακών διαδρομών στον οικογενειακό αστερισμό, Ξ. Σταυριανού-Χαλίδα
12:00-12:45 Ο ναρκισσιστικός πόνος στην οικογένεια, Μ. Τσιλιβίγκου
12:45-13:45 Διάλειμμα
13:45-14:30 Η εμπλοκή της οικογένειας στην εξέλιξη του εφήβου, Κ. Τσώλης
14:35-15:20 Επιθετικότητα ( ασυνείδητη) και οικογένεια, Ε. Γυπαράκη
15:25-16:10 Η θυσία και η ενοχή, πυλώνες της οικογενειακής σκηνής, Μ. Στεφανουδάκης
Σάββατο 9, Απριλίου
Συντονιστής ημέρας-Άλκης Σιώζιος
10:00-10:45 Οικογενειακό σύστημα και μερικές ενορμήσεις, Ν. Σιδέρης
10:50-11:35 Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας μιας εξαρτημένης από ουσίες ασθενούς μου, Λ. Οικονομοπούλου
11:40-12:25 Από την οικογένεια στην ανεξαρτησία, Ε. Δερβίση
12:25-13:25 Διάλειμμα
13:25-14:10 Η πραγματικότητα του μύθου, Ι. Βαρτζόπουλος
14:15-15:00 Μια πολύ καλή οικογένεια, Α. Δετζώρτζης
15:05-15:50 Αμφισεξουαλικότητα – Αμφιφυλία, Β. Δημόπουλος
15:55-16:40 Χρειάζεται σε κάτι η οικογένεια; Β. Μαούτσος
16:45-17:00 Κλείσιμο Διημερίδας, Β. Μαούτσος
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
Πληροφορίες Σεμιναρίου
Ημ/νία Έναρξης:
08 Απρ
Ημ/νία Λήξης:
09 Απρ