Αυτοάνοσα Νοσήματα, Άγχος και Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται οι ασθένειες στις οποίες αλλοιώνεται η βιοχημική ή γενετική πληροφορία του κυττάρου με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Κατά επέκταση ο οργανισμός στην προσπάθεια του να «αυτοθεραπευτεί» ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίσει και στην συνέχεια να απομονώσει ή να καταστρέψει το ξένο κύτταρο.

Είναι γεγονός ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε άτομο και για αυτό εξάλλου υπάρχουν διάφορες ασθένειες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όπως για παράδειγμα η ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, υποθυρεοειδισμός, hashimoto ή κολίτιδα, διαβήτης Τύπου 1.

Ωστόσο η χρόνια ύπαρξη των αυτοάνοσων νοσημάτων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα άτομα τόσο σωματικά και ψυχικά. Το ψυχικό κομμάτι επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής ενός ατόμου που έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και αυτό αναλύεται στο παρόν σεμινάριο.

Στόχος του εξ’ αποστάσεως σεμιναρίου είναι να αναλυθεί διεξοδικά ο ρόλος της ψυχικής υγείας σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και να δοθούν πρακτικές ψυχολογικές και διατροφικές λύσεις ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής. Σημαντικό κομμάτι του σεμιναρίου θα αποτελέσει η ψυχολογική σκοπιά και προσέγγιση του ζητήματος.

Θεματολογία που θα αναλυθεί διεξοδικά

 • Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;
 • Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που υπάρχουν γύρω από αυτά;
 • Μπορεί κανείς να ενισχύσει το εαυτό του ψυχολογικά και να αντιμετωπίσει την
  ασθένεια;
 • Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην έξαρση των αυτοάνοσων και ποιοι μέθοδοι
  υπάρχουν να το μειώσουμε;
 • Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης άγχους.
 • Η διατροφή συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο των
  αυτοάνοσων;
 • Πρακτικοί τρόποι μείωσης συμπτωμάτων μέσω διατροφής, εκπαίδευση γύρω από την τροφή.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Θα δοθούν σημειώσεις, ασκήσεις χαλάρωσης, tips διατροφής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές του χώρου της υγείας και της ψυχικής υγείας καθώς και σε όλους που θέλουν να ενημερωθούν αναλυτικά για το ζήτημα και να ενισχύσουν τον εαυτό τους σε σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

To balance-life

To balance-life είναι μια δημιουργία με σκοπό την κατανόηση και την μετάδοση του γεγονότος ότι η ισορροπία καθώς και την ανάγκη της συνεχούς αυτοβελτίωσης και ολοκλήρωσης είναι αναγκαία και πηγάζει τόσο από μέσα μας αλλά και φυσικά από όσα λαμβάνουμε σαν ερεθίσματα γύρω μας.

Ο κάθε άνθρωπος κρύβει μια τεράστια εσωτερική δύναμη, απλά πρέπει να την κατανοήσει και να βρει τον κατάλληλο τρόπο να τη διοχετεύσει. Σ’ ένα κόσμο που μπορείς να γίνεις οτιδήποτε θέλεις, γίνε ο εαυτός σου.

Η προσπάθεια μας είναι μέσα από την κοινότητα του balance-life να δώσουμε το όχημα, τις γνώσεις και την δύναμη να γνωρίσει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του, τις βαθύτερες αιτίες των σωματικών και ψυχικών παθήσεων, να μεταλαμπαδεύσουμε την κουλτούρα και την συλλογιστική μας, δηλαδή τον ολιστικό τρόπο που πρέπει ο καθένα μας να αντιμετωπίζει την ζωή.

H ψυχολογία είναι ο αρωγός στην καθημερινότητα για τη σωστή διαχείριση όλων των θεμάτων που μας απασχολούν. Η ψυχολογία είναι ο κλάδος που αποτελεί το κλειδί για να γνωρίσουμε εμάς τους ίδιους, το περιβάλλον και τους γύρω μας.

Κουτλουμπάση Ελένη- Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.A. Counselling, L.Coach

Η Ελένη Κουτλουμπάση είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος καθώς έχει ολοκληρώσει της προπτυχιακές της σπουδές Bsc (Hons) Psychology στο University of East London (2016) με διπλωματική εργασία στην επίδραση του Ηλεκτρονικού Εκφοβισμού στην καταθλιπτική συμπτωματολογία, το άγχος και το στρες στα θύματα.

Στην συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική ψυχολογία, M.A. Counselling Psychology with practicum στο University of Sheffield (2020) και πρακτική εξάσκηση ως σύμβουλος ψυχικής υγείας στο ανοιχτό προς το κοινό κέντρο συμβουλευτικής του πανεπιστημίου.

Εκπαιδεύεται στην θεραπεία ζεύγους και της οικογένειας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2021) ενώ έχει τελειώσει το επαγγελματικό πρόγραμμα Συμβουλευτική- Life Coaching- Mentoring του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2017) καθώς και την πρακτική της άσκηση στο κέντρο απασχόλησης ΚΔΑΜ ΜΕΑ- Κύκλος. Εργάστηκε στο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης μέσω διαδικτύου E-help του διεθνές πανεπιστημίου του Sheffield στην Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα Eliemental project- South-East European Research Centre για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα σε γυναίκες άνω των 40 ετών (2015). Σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος του balance-life και διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη μέσω συνεδριών ατομικά και ομαδικά. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος: Αριθμός Πρ.ΔΔΥΚΜ/Μ.Ε.Θ. 442063 (13259)

Τρόπος διεξαγωγής εξ αποστάσεως σεμιναρίου:

Τα σεμινάρια είναι σχεδιασμένα για να λαμβάνετε το μέγιστο της εμπειρίας και τις γνώσεις με σύγχρονες μεθόδους.

Μπορείτε να απολαύστε τα σεμινάρια από όπου βρίσκεστε, η διαδικασία είναι απλή και εύκολη:

 • Αγοράζετε το σεμινάριο.
 • Λαμβάνετε το email επιβεβαίωσης.
 • Μια ημέρα πριν το σεμινάριο θα λάβατε ένα email με το link (σύνδεσμο). Πατώντας πάνω εκεί την ημέρα και την ώρα του σεμιναρίου χωρίς καμία άλλη ενέργεια μεταφέρεστε στην τάξη. Θα βλέπετε τον εισηγητή ζωντανά θα μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις είτε μέσα από το μικρόφωνο σας είτε μέσω chat. Σε μια με δυο εργάσιμες μέρες θα λάβετε και το βίντεο του σεμιναρίου για να μπορείτε να το ξανά δείτε και να το μελετήστε ξανά.
 • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το παρακολουθήστε το σεμινάριο online θα λάβετε το link για να μπορέσετε να το δείτε βιντεοσκοπημένο.
 • Στο τέλος του σεμιναρίου λαμβάνετε με email το πιστοποιητικό παρακολούθησης και σημειώσεις.

Όλα  τα σεμινάρια είναι σχεδιασμένα με κορυφαίες προδιαγραφές και ανανεώνονται συνεχώς για να φέρνουμε τις πιο σύγχρονες πληροφορίες. Ζήσε την εμπειρία του balance-life.

Συνοπτικές Πληροφορίες Σεμιναρίου

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Παρασκευή 20/01/2024
Ώρα: 10:00-14-30
Διάρκεια & Κόστος: 4 ώρες, 40 ευρώ με ΦΠΑ

BALANCE IN YOUR LIFE

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2315.536547
Ιστοσελίδα: Balance in your life
To balance-life είναι μια δημιουργία με σκοπό την κατανόηση και την μετάδοση του γεγονότος ότι η ισορροπία καθώς και την ανάγκη της συνεχούς αυτοβελτίωσης και ολοκλήρωσης είναι αναγκαία και πηγάζει τόσο από μέσα μας αλλά και φυσικά από όσα λαμβάνουμε σαν ερεθίσματα γύρω μας.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Ελένη Κουτλουμπάση - Ψυχολόγος
Τύπος: Live Webinar
Τόπος Διεξαγωγής: Zoom
Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 40

Ημ/νία Διεξαγωγής: 20 Ιαν (10:00 - 14:30)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα