Παιδικό Ιχνογράφημα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς παιδιών σχολικής ηλικίας, καθώς και σε ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές.

Εισηγήτρια:
Μοσκόφη Ιορδάνα, MSc, Κλινική Ψυχολόγος

Πληροφορίες
Το Παιδικό Ιχνογράφημα αποτελεί μέσο συμβολικής έκφρασης του εσωτερικού κόσμου των παιδιών (σκέψεων, συναισθημάτων, επιθυμιών/φόβων), καθώς και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και διάφορες καταστάσεις. Έτσι, καθίσταται πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για την κατανόηση του συναισθηματικού βιώματος του παιδιού, αλλά και για την εδραίωση μίας συμμαχίας μαζί του που θα διευκολύνει περαιτέρω τη σχέση και θα αναδείξει, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανές πηγές προβληματισμού για την ψυχονοητική του λειτουργία.

Τα θέματα που θα παρουσιασθούν σε αυτήν την πρακτικά προσανατολισμένη εκπαίδευση στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ είναι:

• Το ιχνογράφημα ως εκφραστικό μέσο σκέψεων και συναισθημάτων των παιδιών.
• Οι κοινωνικές επιρροές στο παιδικό ιχνογράφημα.
• Η εξέλιξη του παιδικού ιχνογραφήματος ανάλογα με την ηλικία ή/και το φύλο.
• Γενική εκτίμηση και ερμηνεία του παιδικού ιχνογραφήματος (ανάλυση σημαντικών στοιχείων του παιδικού σχεδίου, όπως το χρώμα, το μέγεθος του σκίτσου, το σημείο εστίασης στο χαρτί, η πίεση του μολυβιού, η ύπαρξη μοτίβων, τα σφάλματα, οι σημαντικές παραλείψεις ή προσθήκες).
• Η ερμηνεία του μουντζουρο-γραφήματος (scribble drawing).
• Η συνηθέστερη θεματολογία των παιδικών σχεδίων και η ερμηνεία τους (σχέδιο ανθρώπου, σχέδιο σπιτιού, σχέδιο δέντρου, σχέδιο ζώων, σχέδιο τοπίων).
• Το σχέδιο της οικογένειας.
• Κρίσιμες ενδείξεις σε παιδικά σχέδια που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και καθιστούν αναγκαία την παραπομπή σε ειδικό ψυχικής υγείας.
• Βιωματικό μέρος (χωρισμός σε ομάδες και ανάλυση παιδικών σχεδίων από κλινικό και μη κλινικό πληθυσμό παιδιών).
• Ανάλυση πρωτοκόλλων πραγματικών περιστατικών του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ, καθώς και δυνατότητα σχολιασμού παιδικών σχεδίων από την εργασιακή εμπειρία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Στο σεμινάριο θα παρουσιασθεί υλικό με πραγματικά περιστατικά του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Κόστος συμμετοχής:
Για εγγραφές έως 21/03 90€
Για εγγραφές από 22/03 100€
Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α 24%.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν ηλεκτρονικά το υλικό των εισηγήσεων, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.

Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση  και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αναλυτικές πληροφορίες για την εισαγωγή στην πλατφόρμα θα σταλούν σε όλους τους συμμετέχοντες στο προσωπικό τους email 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου, εφόσον έχουν επίσημα κατοχυρώσει την θέση τους.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ.: 698 8080383.

ΔΙΚΕΨΥ

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ηράκλειο Αττικής
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6988080383
Ιστοσελίδα: dikepsy.gr
Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από έγκυρη επιστημονική διάγνωση και εξειδικευμένες υποστηρικτικές θεραπείες.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Μοσκόφη Ιορδάνα, MSc, Κλινική Ψυχολόγος
Τύπος: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τόπος Διεξαγωγής: ONLINE - ΖΟΟΜ
Διάρκεια: 10 ΏΡΕΣ
Κόστος: 90

Ημ/νία Έναρξης: 02 Απρ
Ημ/νία Λήξης: 03 Απρ

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ