Τι να μην περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;

Online βιωματικό εργαστήριο που διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγητή τον Πέτρο Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτή Gestalt και συγγραφέα 4 βιβλίων.

Σχετικά με το Εργαστήριο

Στις μέρες μας τα πράγματα αλλάζουν ταχύτατα και θεαματικά και μάλιστα πολύ πέρα από τον δικό μας έλεγχο. Ωστόσο, καλούμαστε διαρκώς να κάνουμε κρίσιμες επιλογές, κι ας είμαστε πάνω σε μια ασταθή σχεδία που κλυδωνίζεται άγρια.

Τα συναισθήματα είναι πολλά, με ισχυρές αντιφάσεις, ενώ η δυσκολία προσαρμογής γιγαντώνεται και αντανακλά στο προσωπικό μας βίωμα με έναν βίαιο χαρακτήρα.

Είναι φυσικό, με την οικεία καθημερινή εικόνα του προσωπικού μας κόσμου να τρεμοπαίζει διαρκώς, να αναζητούμε έντονα στήριξη και προσανατολισμό στο ψυχοθεραπευτικό πεδίο.

Εφόσον όμως η ζήτηση για ψυχολογική βοήθεια είναι τεράστια στους καιρούς μας, γεννιέται και τεράστια προσφορά.
Παράλληλα, ζούμε πλέον σε έναν απροκάλυπτα καταναλωτικό κόσμο. Σε μια αγορά τρελών ταχυτήτων όπου όλα είναι «προϊόντα», οι άνθρωποι εκπίπτουν σε αγοραστές και αριθμούς, η διαφήμιση έγινε παντοδύναμος κανόνας, το κέρδος, η προβολή και το marketing ύψιστες αξίες και στόχοι ζωής.

Αποτέλεσμα:
από τη μία μεριά, αυτήν της ζήτησης, είναι αρκετοί αυτοί που προσμένουν το μαγικό ραβδάκι, ικανό διαμιάς να απαλύνει τον πόνο και να επιφέρει άμεσα ισορροπία και γαλήνη.

Από την άλλη μεριά, αυτήν της προσφοράς, οι κάθε λογής «ειδικοί» στα ψυχολογικά μας πληθαίνουν και, μοιραία, ανάμεσά τους, ξεφυτρώνουν και κάμποσοι που δεν είναι και τόσο έντιμοι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες.

Κι έτσι, στη δίνη ζήτησης και προσφοράς, η ψυχοθεραπευτική διαδικασία συχνά χάνει τις πραγματικές της διαστάσεις καθώς, όχι μόνο γίνεται πανάκεια ή απλώς «μόδα», αλλά επίσης φορτώνεται με πάρα πολλές ελπίδες, προσδοκίες, ανάγκες.

Πως θα ωφεληθώ με τη συμμετοχή μου στο εργαστήριο

  • Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, τι σημαίνει πλέον το «χρειάζομαι» ψυχοθεραπεία;
  • Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία;
  • Τι περιμένω από τον φορέα της, τον ψυχοθεραπευτή μου;
  • Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας;
  • Τι εξαρτάται από εμένα στην ψυχοθεραπεία μου;
  • Τι ελπίδες επενδύω;
  • Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δεν είναι μία απλή θεωρητική κατάρτιση για την έννοια της «ψυχοθεραπείας» και των δυνατοτήτων και ορίων της.
Αυτά τα θέματα είναι το όχημα, ο κεντρικός άξονας επάνω στον οποίον θα αναπτυχθεί.

Η ουσία του, ωστόσο, βρίσκεται αλλού:
Στο να εξερευνήσει ο συμμετέχων, χωρίς προκαταλήψεις, τι πραγματικά σημαίνει γι’ αυτόν η ανάγκη, η λαχτάρα, η προσδοκία για το «επόμενο βήμα» στη διαδρομή του.
Κι ακόμη, τι σημαίνει γι’ αυτόν η βαθιά ανάγκη για μια καλύτερη μέρα σε μια ζωή, στην οποία καλοκαίρι και χειμώνας, πόνος και ανακούφιση, χαρά και λύπη, ασφάλεια και φόβος, η μοναξιά και το «μαζί», όλα αυτά και άλλα τόσα δίπολα της ανθρώπινης φύσης εναλλάσσονται και συνυπάρχουν φυσικολογικά.

Διαδικασία Εργαστηρίου

….. Είναι βιωματικό στον σχεδιασμό του και όχι κάποιο «μάθημα» περί ψυχοθεραπείας.
….. Αναπτύσσεται μέσω της άμεσης σύμπραξης των συμμετεχόντων και του εισηγητή.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή

petros-theodorouΟ Πέτρος Θεοδώρου είναι ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. και πιστοποιημένος επόπτης. Aνέπτυξε ως συμπληρωματικό εργαλείο την προσέγγισή του PSP (Process-Stage-Praxis), με πολλές δυνατότητες εφαρμογής. Δουλεύει με άτομα, ζευγάρια, ομάδες, εποπτεία, εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και το Playback Θέατρο.
Συγγραφέας, τελευταίο του έργο: Στις σκιές του έρωτα, τα μάτια που με κοίταξαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3Β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6860
Ιστοσελίδα: PSYCHOLOGY.GR
Το Εργαστήριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο με εισηγητή τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα, Πέτρο Θεοδώρου

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Βιωματικό Εργαστήριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 3 Ώρες
Κόστος: 30

Ημ/νία Διεξαγωγής: 17 Μάι (18:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ