Διαχείριση του στρες και του άγχους μέσω της ενσυνειδητότητας

Νέο Online Εργαστήριο από το PSYCHOLOGY.GR, για τη διαχείριση του στρες μέσω της ενσυνειδητότητας! Πρόκειται για ένα εργαστήρι που συνδυάζει την ψυχοεκπαίδευση με την κινησιολογία.

Περιγραφή Εργαστηρίου

Η πρώτη ώρα θα επικεντρωθεί στην ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τις επιπτώσεις του στρες και του άγχους στην ψυχική και σωματική υγεία.

Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Νίνα Ευριπίδου θα συζητήσει κοινά συμπτώματα και αιτίες άγχους, καθώς και τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Αυτό θα περιλαμβάνει θέματα όπως τεχνικές γείωσης, τεχνικές απόσπασης προσοχής, τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό και γνωστικές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων.

Η δεύτερη ώρα θα είναι αφιερωμένη στο κινησιολογικό κομμάτι που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να διαχειριστούν το στρες και το άγχος.

Η δασκάλα χορού, Εύη Καρσερά θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά ασκήσεων, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ κίνησης, αναπνοής και προσοχής. Αυτές οι ασκήσεις είναι προσβάσιμες σε άτομα όλων των επιπέδων εμπειρίας και σωματικής ικανότητας και έχει σχεδιαστεί για να τροποποιηθεί με σκοπό να μπορούν να συμμετάσχουν και άτομα που έχουν τυχόν τραυματισμούς ή περιορισμούς.

Συνδυάζοντας ψυχοεκπαίδευση και κινησιολογία, το σεμινάριο αυτό προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του στρες και του άγχους που απευθύνεται τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τις τεκμηριωμένες στρατηγικές στη διαχείριση του στρες και του άγχους, καθώς και θα συμμετάσχουν σε μια ήπια πρακτική γιόγκα που υποστηρίζει τη χαλάρωση και την προσοχή.

Περιεχόμενα Εργαστηρίου

Ψυχοεκπαίδευση (1 ώρα):

  • Τι είναι στρες, τι είναι άγχος, πώς μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Κοινές αιτίες άγχους.
  • Σύνδεση νου-σώματος: σχέση μεταξύ στρες, άγχους και σωματικής υγείας. Πώς το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και το πεπτικό σύστημα και πώς η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και ευεξία.
  • Ελέγχος των στοιχείων: αποτελεσματικότητα της γιόγκα και της ενσυνειδητότητας στη διαχείριση του στρες και του άγχους. Μελέτες / άρθρα που υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των τεχνικών.
  • Τεχνικές γείωσης, τεχνικές απόσπασης προσοχής και τεχνικές αναπνοής (παράδειγμα: διαφραγματική αναπνοή, αναπνοή κουτιού ή εναλλακτική αναπνοή ρουθουνιών).
  • Ενσυνειδητότητα: συγκεκριμένες πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως σαρώσεις σώματος, διαλογισμός αγάπης-καλοσύνης και ενσυνείδητη διατροφή.
  • Αντιμετώπιση αρνητικών προτύπων σκέψης, όπως η καταστροφική σκέψη, η σκέψη «όλα ή τίποτα» και η ανάγνωση του νου. Στρατηγικές για την αναγνώριση και την αμφισβήτηση αυτών των προτύπων, όπως η γνωστική αναδιάρθρωση.
  • Παροχή πόρων: Μοίρασμα πόρων στους συμμετέχοντες για να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να εξασκούν τεχνικές διαχείρισης άγχους.

Κινησιολογία (1 ώρα):

1.Προθέρμανση-Εισαγωγική Άσκηση (10 λεπτά): Αυτή η άσκηση επιτρέπει στο σώμα να σταματήσει να κινείται για λίγο και βοηθάει στο να ηρεμήσει το μυαλό και να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα.

2.Φέρτε τη διάθεσή σας στην επιφάνεια (10 λεπτά)

3. Πες μου μια ιστορία (20 λεπτά): Η ομάδα αρχίζει να χτίζει το δεύτερο μέρος της άσκησης “Φέρτε τη διάθεσή σας στην επιφάνεια”‘, όπου μετατρέπουν τα συναισθήματα τους σε απλές κινήσεις του σώματος ή ακόμα και χορευτικές κινήσεις, συνεχείς για να περιγράψουν μια ολόκληρη πρόταση.

4. Ακολουθήστε την εκπαιδεύτρια σας (15 λεπτά): Η εκπαιδεύτρια αφηγείται μια ιστορία στους συμμετέχοντες, οι οποίοι καλούνται να κλείσουν τα μάτια τους και να καθοδηγήσουν τις κινήσεις τους με βάση την ιστορία που ακούνε. Η ιστορία μπορεί να είναι είτε λειτουργική είτε μη λειτουργική.

5. Αυτο-απελευθέρωση (5 λεπτά): Οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να βγάλουν την πίεση που αισθάνονται από μέσα τους και θα έχουν την ελευθερία να εκφραστούν….

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο/εργαστήριο

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα άγχους και στρες τους με ένα ολοκληρωμένο τρόπο που ενσωματώνει τόσο την ψυχοεκπαίδευση όσο και την κινησιολογία.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε συμμετέχοντες όλων των επιπέδων εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι νέοι στις πρακτικές mindfulness.

Οι συμμετέχοντες που έχουν βιώσει άγχος ή στρες στη ζωή τους ή που ενδιαφέρονται να μάθουν πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να συμμετάσχουν.

Οι κινησιολογικές ασκήσεις θα είναι ήπιες και προσιτές, έτσι ώστε άτομα με σωματικούς περιορισμούς ή τραυματισμούς να μπορούν επίσης να συμμετάσχουν.

Το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους.

Πως θα ωφεληθεί όποιος/α συμμετέχει στο σεμινάριο

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του στρες και του άγχους που συνδυάζει την ψυχοεκπαίδευση και την κινησιολογία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τις επιπτώσεις του στρες και του άγχους στην ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και για τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Αυτό θα περιλαμβάνει θέματα όπως τεχνικές γείωσης, τεχνικές απόσπασης προσοχής, τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό και γνωστικές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων. Επιπλέον, μέσα από αυτό το σεμινάριο θα έρθουν σε επαφή με διάφορες κινησιολογικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στο να απελευθερωθούν σωματικά.

Μέχρι το τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν μια βαθύτερη κατανόηση του στρες και του άγχους και πώς επηρεάζουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Θα έχουν επίσης μάθει πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να διαχειριστούν το στρες και το άγχος στην καθημερινότητά τους, προωθώντας τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μέσα από τη συμμετοχή στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν τα ακόλουθα πιθανά οφέλη:

1.Βελτιωμένη διαχείριση άγχους και στρες: Μαθαίνοντας τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, οι συμμετέχοντες μπορεί να εμφανίσουν μειωμένα συμπτώματα στρες και άγχους, όπως ένταση και ανησυχία.

2.Βελτιωμένη ψυχική υγεία: Ενσωματώνοντας τακτικές πρακτικές ενσυνειδητότητας στην καθημερινή τους ρουτίνα, οι συμμετέχοντες μπορεί να βιώσουν βελτιωμένα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, όπως αυξημένα συναισθήματα ηρεμίας, χαλάρωσης και ευεξίας.

3.Βελτιωμένη σωματική υγεία: Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Μαθαίνοντας στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις και να βελτιώσουν τη συνολική σωματική υγεία.

4.Αυξημένη ενσυνειδητότητα: Η ευαισθησία είναι η πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή και να συμμετέχεις πλήρως στις εμπειρίες κάποιου. Μαθαίνοντας πρακτικές ενσυνειδητότητας, οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ικανότητά τους να παραμένουν παρόντες, συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στην καθημερινή τους ζωή.

5.Ενισχυμένη χαλάρωση: Το κινησιολογικό κομμάτι που περιλαμβάνεται στο σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη χαλάρωση και να μειώνει την ένταση στο σώμα. Οι συμμετέχοντες μπορεί να βιώσουν βελτιωμένο ύπνο, μειωμένη ένταση των μυών και συνολικά συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Συνολικά, η συμμετοχή στο σεμινάριο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το στρες και το άγχος με ολοκληρωμένο τρόπο που ενσωματώνει τόσο στρατηγικές σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής.

Εισηγήτριες Σεμιναρίου

Νίνα Ευριπίδου

Η Νίνα Ευριπίδου έχει ένα ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην ψυχολογία, με πτυχίο Ψυχολογίας, ειδικότητα στην Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία και τελειώνει το μεταπτυχιακό της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς και είναι ασκούμενη στη συστημική ψυχοθεραπεία.

Εύη Καρσερά

Η Εύη Καρσερά είναι απόφοιτος του BA Dance στο Leeds Metropolitan University και είναι ιδιοκτήτρια στούντιο χορού, όπου τα άτομα ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν το σώμα τους και τον τρόπο που λειτουργούν κινησιολογικά. Υπήρξε χορεύτρια σε σχολές χορού στην Δανία, όπου έχει δώσει αρκετές παραστάσεις σε όλη τη Σκανδιναβία.

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6860
Ιστοσελίδα: PSYCHOLOGY.GR
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο με εισηγήτριες τη Νίνα Ευριπίδου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Εύη Καρσερά, δασκάλα χορού.

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Νίνα Ευριπίδου, Εύη Καρσερά
Τύπος: Εργαστήριο Ψυχοεκπαίδευσης & Κινησιολογίας
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 30

Ημ/νία Διεξαγωγής: 14 Οκτ (18:00 - 20:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ