Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό

Τα μάτια που με κοίταξαν: Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα.
Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Σχετικά με το σεμινάριο Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό.

Υπέροχος και μαζί τρομαχτικός, ο έρωτας είναι ικανός να αλλάξει την αίσθηση της πραγματικότητάς μας. Λες και αίφνης πέφτει ένα φίλτρο στην αντίληψή μας και όλα αποκτούν ένα νόημα λαμπερό σαν ήλιος καλοκαιρινός. Ένα νόημα ικανό να επικαλύπτει πανεύκολα τα τραύματα, τα κενά και τους έσω τρόμους μας, ικανό να χρωματίζει τις γκρίζες, απειλητικές περιοχές του παρελθόντος και του αναμενόμενου χρόνου μας.

Όλα αυτά και άλλα τόσα είναι τα γνωρίσματα του έρωτα, τα οποία μας εκσφενδονίζουν σε ένα ακραία υποκειμενικό σύμπαν, όπου τα πράγματα του κόσμου μας και τα νοήματα τους αποκτούν εντελώς νέες διαστάσεις.

Εμείς όμως, τείνουμε να ερμηνεύουμε αυτήν την παραδείσια αίσθηση που παράγει η συνάντησή μας με τον Άλλον, σαν ένα οικουμενικό ταίριασμα, μια ατράνταχτη, αλώβητη και αιώνια αλληλοσυμπλήρωση προσώπων. Ερμηνεύουμε αυτά που μας συμβαίνουν ως την τέλεια, ιδανική σχέση.
Και μέσα στο αδιανόητο χάος των όσων λέγονται για τον έρωτα και για τις κάθε λογής σχέσεις μας, ταυτίζουμε τον έρωτα με την αγάπη και με τον σεξουαλικό πόθο.

Είναι όμως έτσι; Μπορούμε έτσι αψήφιστα να ισοπεδώνουμε αυτά που αντιστοιχούν στις παραπάνω έννοιες;
Πόσο επικίνδυνο είναι να μπλέκουμε αυτά που χρειαζόμαστε από τον Άλλον όταν ερωτευόμαστε, αγαπούμε ή ποθούμε;
Πώς γίνεται και τελικά ο Άλλος, στον έρωτα, παραμένει ένας καθρέφτης κι εμείς, περνώντας με το χέρι μας την κάθετη επιφάνεια του υδράργυρου, αγγίζουμε τον εαυτό μας;.
Και, τελικά ποια είναι η φύση, η πηγή, η υφή του έρωτα, ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια επίγνωση μέσα στη μέθη που μας γεννά; Όχι για να τον περιορίσουμε ή να τον μειώσουμε ελέγχοντάς τον, αλλά για να σεβόμαστε έστω στοιχειωδώς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που συναντούμε.

Όλα τα παραπάνω είναι οι περιοχές στις οποίες κινούνται τα θέματα αυτού του σεμιναρίου, το οποίο απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ρίξει μια πρώτη ματιά στο εργαστήρι όπου σφυρηλατείται, στα έσχατα βάθη μας, η αστραπή του έρωτα.

Ταυτόχρονα, ο συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να αρχίσει να χαρτογραφεί στο δικό του, προσωπικό σύμπαν, τον τόσο άστατο αστερισμό του έρωτα.

Πληροφορίες για τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Και στα 6 σεμινάρια αυτού του κύκλου, ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο όσα πληροφορηθεί και βιώσει. Μπορεί να αρχίσει να φτιάχνει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος βιώνει στον έρωτα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Οι ιδέες στις οποίες βασίζονται όλα τα σεμινάρια του κύκλου αναπτύσσονται διεξοδικά στο βιβλίο του συντονιστή «Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν».

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια.

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.

Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου:

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό – Δωρεάν Σεμινάριο
(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»Συμμετοχή: 15 €
(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας; – Συμμετοχή: 15 €
(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωταΣυμμετοχή: 15 €
(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνηςΣυμμετοχή: 15 €
(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωταΣυμμετοχή: 15 €

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες

Ημ/νία Διεξαγωγής: 13 Ιαν (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα