Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνης

Τα μάτια που με κοίταξαν. Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα.
Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Σχετικά με το σεμινάριο Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνης

Στις μέρες μας, για πάρα πολλούς λόγους, η αγάπη έφτασε να θεωρείται το ύψιστο «θετικό» συναίσθημα.
Παντού, ακούς ότι πρέπει να «αγαπούμε» όλους και όλα, και ότι με τη θέληση και τη θετική μας σκέψη μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, αφού είναι της μόδας η αντίληψη ότι η θετική σκέψη επιδρά καθοριστικά στα πράγματα, στον χρόνο, στον θάνατο, στη διαδρομή μας. Συνήθως, τέτοιες ιδέες πατούνε μόνο στην κινούμενη άμμο αυθαιρεσιών και αφηρημένων μεταφυσικών συνδέσεων.

Έτσι, υποβαθμίζουμε το πολυσύνθετο και θαυμαστό φαινόμενο που λέγεται «αγάπη». Με πληθώρα υπεραπλου-στεύσεων, κυλιόμαστε μέσα στο μέλι μιας υπερβατικής ευδαιμονίας που υποτίθεται ότι φέρνει η αγάπη. Και το αποτέλεσμα είναι συχνά η αγάπη να μεταμορφώνεται σε έναν ενοχλητικό και συνάμα επικίνδυνο λαϊκισμό.
Αποδίδουμε στην αγάπη, προκειμένου να μας σώσει από τον ίδιο τον εαυτό μας, ιδιότητες πανάκειας. Βολεύεται η ανάγκη μας να βάζουμε κάτω από το χαλάκι όλα τα «αρνητικά» (δηλαδή, ό,τι τρέμουμε να αντικρίσουμε μέσα μας), και αδρανοποιούμαστε.

Είναι επόμενο, μέσα σ’ αυτό το χάος των περί σχέσεων εννοιών, να παίρνει η θύελλα και τον έρωτα. Άλλοτε τον ταυτίζουμε απερίσκεπτα με την αγάπη στη συντροφική σχέση.

Άλλοτε τον θεωρούμε συμπλήρωμά της. Άλλοτε τον πετούμε στα σκουπίδια περιφρονητικά γιατί τον θεωρούμε ανώριμο, «χαμηλό», μια άγκυρα περιττή που μας εμποδίζει να γευτούμε την πνευματικότητα που χαρίζει η αγάπη.

Και κάπως έτσι γεννιέται και η μόδα της μεταμοντέρνας ιδανικής συντροφικής σχέσης. Ένα ανέφικτο και εξωπραγματικό μοντέλο, μια σχέση-τέρας, στην οποία ο Άλλος πρέπει να είναι τα πάντα για εμάς: σύντροφος, φίλος, εραστής, αφοσιωμένος ερών και πειθήνιος ερώμενος, συνοδοιπόρος στην καθημερινότητα, άψογος συνεργάτης-γονιός στα παιδιά μας. Βέβαια, πρέπει κι εμείς να νιώθουμε ακριβώς έτσι για τον Άλλον.

Κι όταν κάτι από αυτά δεν συμβαίνει, γεμίζουμε ενοχές ή κατηγορούμε τον Άλλον που αποτυγχάνει να μας «σώσει». Από λιμάνι, ο Άλλος γίνεται κάστρο που πρέπει να αλωθεί. Από χάδι γίνεται χαστούκι. Από πρόσωπο, όμορφο και λαμπερό στην αυτοτέλειά του, μεταλλάσσεται σε κουρέλι προς ιδιωτική μας χρήση.

Έρωτας και συντροφική αγάπη, λοιπόν… Μαζί ή χώρια; Γιατί δεν είναι ταυτόσημα φαινόμενα;; Πού συναντιούνται, τέμνονται, και πού το ένα αποκλείει το άλλο – και γιατί; Ένα απλό στη διατύπωση ερώτημα με άπειρες όμως διακλαδώσεις.
Αυτό το ερώτημα με τις προεκτάσεις του, είναι και η θεματική περιοχή του συγκεκριμένου σεμιναρίου, για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να δει προσεχτικά τα κοινά και διαφορετικά γράμματα του αλφάβητου στις λέξεις «έρωτας» και «αγάπη».

Πληροφορίες για τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια.

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.

Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου:

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρόΔωρεάν Σεμινάριο
(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»Συμμετοχή: 15 €
(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;Συμμετοχή: 15 €
(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωταΣυμμετοχή: 15 €
(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνηςΣυμμετοχή: 15 €
(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωταΣυμμετοχή: 15 €

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 10 Μάρ (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα