Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;

Τα μάτια που με κοίταξαν. Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα.
Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Σχετικά με το σεμινάριο Έρωτας και Θάνατος – Γιατί να τελειώνουν και να ξανα αρχίζουν οι έρωτες μας.

Όταν ερωτευόμαστε, μας πλημμυρίζει μια γεύση αιωνιότητας. Έχουμε την αφύσικη βεβαιότητα πως τίποτα, ποτέ δεν θα κλονίσει αυτό που βιώνουμε. Κι όμως. Φαίνεται ότι ο μεγάλος έρωτας του έρωτα (και το πιο σταθερό χαρακτηριστικό του), είναι ο θάνατός του. Και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι και ο δικός μας έρωτας δεν είναι αιώνιος, μας λούζει κρύος ιδρώτας. Δυσκολευόμαστε πολύ να δεχτούμε ότι ο έρωτας είναι κρυστάλλινα εύθραυστος στη θνητότητά του. ό Άλλος «μας» εξαϋλώνεται παρά την εξιδανίκευσή του μέσα μας.

Και είναι φορές που αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια να ξεχαστούμε, να ματαιώσουμε, να αναβάλλουμε, να μην αποδεχτούμε αυτό το τρομαχτικό γνώρισμα του έρωτα. Ενίοτε τείνουμε να νιώθουμε άτυχοι ή δραματικά αποτυχημένοι, ανεπαρκείς, ένοχοι.
Παλεύουμε να βρούμε λογικές αιτίες στα γεγονότα και ιδιαίτερα τα κρίσιμα σημεία που κάναμε «λάθος». Νιώθουμε ολόκληροι ένα λάθος.
Άλλοτε πιθανά εγκλωβιζόμαστε στην αυτολύπηση ή και την αίσθηση ότι τιμωρηθήκαμε (για ποιο πράγμα, άραγε;).

Σε κάθε περίπτωση, όταν παρά την επιθυμία μας ο έρωτας αιφνιδιαστικά ή με τη βροντή ενός σεισμού αποκτά τα χρώματα της δύσης του, νιώθουμε εξόριστοι από το βλέμμα του Άλλου, έκπτωτοι από το θαύμα που ζούσαμε, μουδιάζουμε, επινοούμε μύρια όσα γνωστικά σχήματα για να «καταλάβουμε» τα γεγονότα και να τα δέσουμε μεταξύ τους.

Όμως, είναι όντως κρίμα που τελειώνουν οι έρωτές μας; Αν τελικά, τα πράγματα «πρέπει» να έρχονται έτσι γιατί απλώς έτσι είναι ο έρωτας, μεγαλοπρεπής και συνάμα θνητός, μήπως το τέλος των ερώτων μας είναι τόσο φυσιολογικό όσο και η γέννησή τους, κι ακόμη, αναγκαίο για να παραμένουμε ενεργά και όχι παθητικά ζωντανοί;

Μήπως ο έρωτας, ακριβώς λόγω της γεύσης θανάτου που συνοδεύει το πέρας του, συμβάλλει όσο λίγα πράγματα στην ανακατάταξη της οντότητάς μας. Στην εξοικείωση με τη θνητότητά μας, στην αποδοχή της θνητής μας φύσης, άρα και στο ουσιαστικό προχώρημά μας στη ζωή;

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα ανάλογα είναι και η θεματολογία του συγκεκριμένου σεμιναρίου.
Απευθύνεται στον καθένα με την ανάγκη να γνωρίσει τα δειλινά των ερώτων μας (και πιθανά των ερώτων του) από κάποιες οπτικές γωνίες που δεν περιορίζονται σε έναν μονοδιάστατο και ανακυκλούμενο θρήνο ή σε μεταφυσικές ωραιοποιήσεις και προτροπή για καταναγκαστική «θετική» σκέψη.

Πληροφορίες για τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια.

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.

Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου:

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρόΔωρεάν Σεμινάριο
(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»Συμμετοχή: 15 €
(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;Συμμετοχή: 15 €
(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωταΣυμμετοχή: 15 €
(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνηςΣυμμετοχή: 15 €
(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωταΣυμμετοχή: 15 €

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 10 Φεβ (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα