Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του κομφετί

Τα μάτια που με κοίταξαν: Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα.
Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Σχετικά με το σεμινάριο Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του κομφετί

Όταν ερωτευόμαστε, νιώθουμε λες και πέφτουμε και κάποιος μας «πιάνει» στην αγκαλιά του, απορροφώντας την ενέργεια της κίνησής μας. Σαστισμένοι, κατάπληκτοι από την πλημμύρα και την ένταση των αισθημάτων, βλέπουμε να εμφανίζεται ένα άλλο ανθρώπινο ον, το οποίο, χωρίς να ξέρουμε πώς και γιατί, βαφτίζουμε κατάλληλο να μας δωρίζει αυτή τη μία και μοναδική αγκαλιά που χρειαζόμαστε, απολύτως συγκεκριμένη, με τις εσοχές και εξοχές του σχήματος και της μορφής αυτού που επιλέξαμε για να κάνουμε τυφλό μακροβούτι μέσα του.

Χρωματίζουμε τον εκλεκτό μας Άλλον και τον ντύνουμε με την εικόνα που εμείς χρειαζόμαστε να δούμε. Οι διαφορές μας εξαφανίζονται εντελώς. Ανεξήγητα για τον νου μας, τον νιώθουμε όμοιο, κοντινό, εξαιρετικά οικείο, γνώριμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τον βλέπουμε θαυμάσιο και αστραφτερό. Του αποδίδουμε τεράστια ισχύ, σαν να έχει κλέψει και να κατέχει το κέντρο μας. Αναπτύσσουμε περισσότερο ή λιγότερο εξαρτητική συμπτωματολογία, αφού οι διαθέσεις του επιδρούν άμεσα και χρωματίζουν ή σκοτεινιάζουν τους ουρανούς μας.

Οπότε, είναι φυσικό ότι τείνουμε να μυθοποιούμε αυτήν την σπαραχτική αίσθηση ομοιότητας και εγγύτητας με τον Άλλον.
Πώς όμως γίνεται και επιλέγουμε αυτόν και όχι εκείνον εκεί ή τον άλλον άνθρωπο για να τον βαφτίσουμε με τις ιδιότητες που χρειαζόμαστε να του αποδώσουμε;
Ποιες είναι οι διαδικασίες που στον έρωτα μας προσανατολίζουν προς τα εδώ και όχι προς τα εκεί;

Πάρα πολλά έχουν λεχθεί και λέγονται γι’ αυτήν προσανατολισμένη έλξη που κάποιο απολύτως συγκεκριμένο πρόσωπο ασκεί επάνω μας στον έρωτα. Από τη «μοιραία» μεταφυσικού τύπου συνάντηση, μέχρι τον γήινο ρόλο των ορμονών και της σωματικής χημείας ή την ομοιότητα με το γονιό που επιζητούμε ν «διορθώσουμε» μέσα μας.

Μέσα σε όλα αυτά, είναι και η «υπόθεση του κομφετί» – η προσέγγιση του συγκεκριμένου σεμιναρίου, η οποία αποτελεί τόσο την πρόταση του συντονιστή, όσο και το θέμα του σεμιναρίου.

Ο συμμετέχων δεν χρειάζεται να έχει καμία απολύτως προηγούμενη γνώση για τα θέματα αυτά – παρά μόνο την επιθυμία να τα εξερευνήσει.
Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει κάποιες ιδέες για τις πολύ βαθιές διαδικασίες, μέσω των οποίων επιλέγουμε έναν απολύτως συγκεκριμένο Άλλον για να γευτούμε μαζί του τον άχρονο χρόνο του έρωτα.
Κι έτσι, πιθανά θα εμπλουτίσει την επίγνωσή του για τους δικούς του, προσωπικούς μηχανισμούς που κινούν τις επιλογές του – και, ενδεχομένως, τα επαναλαμβανόμενα σενάρια των επιλογών του.

Πληροφορίες για τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια.

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.

Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου:

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρόΔωρεάν Σεμινάριο
(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»Συμμετοχή: 15 €
(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;Συμμετοχή: 15 €
(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωταΣυμμετοχή: 15 €
(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνηςΣυμμετοχή: 15 €
(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωταΣυμμετοχή: 15 €

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)

PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 27 Ιαν (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα