Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωτα

Τα μάτια που με κοίταξαν. Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα.
Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Σχετικά με το σεμινάριο Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωτα

Ο έρωτας, ως ένα από τα φαινόμενα της πολυδιάστατης ύπαρξής μας, συναντιέται και τέμνεται με άλλα φαινόμενα, που κινούνται γύρω από διάφορες πτυχές της ανθρώπινης οντότητας.
Η σχέση του έρωτα με την αγάπη είναι το θέμα επόμενου σεμιναρίου του κύκλου. Εδώ, θα μας απασχολήσει η συνάντηση του έρωτα με μια άλλη ακατάλυτη δύναμη, η οποία πηγάζει απευθείας από τα σπλάχνα μας: τη σεξουαλικότητά μας.

Τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας (φανερά ή συγκαλυμμένα) ο σεξουαλικός πόθος και το σώμα κυνηγήθηκαν αναίσχυντα από πάμπολλα συντηρητικά κατασκευάσματα που καταφέραμε κατά καιρούς να φτιάξουμε, προκειμένου να γλιτώσουμε από την αποδοχή της ίδιας μας της φύσης.
Παράλληλα, ακριβώς επειδή το σώμα και οι πόθοι μας είναι θεμελιώδη μας γνωρίσματα, πάντα έδιναν και δίνουν τρομερής δύναμης στροφές στη σβούρα που μας κινεί μέσα στον κόσμο.

Η σεξουαλικότητά μας ήταν και είναι ένα θέμα με πάμπολλες επικαλύψεις. Η απόλυτη εμμονή στο παρορμητικό στοιχείο της σεξουαλικότητάς μας, αφαιρεί πολλές αποχρώσεις άλλων βιωμάτων που εξίσου χρειαζόμαστε. Ο εξοβελισμός της σεξουαλικότητάς μας στο πυρ το εξώτερον, μας κόβει στη μέση.
Και στις δύο ακραίες αυτές περιπτώσεις, οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά επιζήμιες, αποκλείουν την πολυδιάστατη βίωση των συναντήσεών μας.

Άραγε, έρωτας σημαίνει πάντα σεξουαλικότητα, πόθο;

Μήπως η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να γεννά έλξη που ενίοτε είναι βολικό να την μεταμορφώνουμε σε έρωτα προκειμένου να την ευπρεπίσουμε για την αποδεχτούμε;
Μήπως ο σεξουαλικός πόθος φουντώνει υπερβολικά για να καλύψει την αδυναμία μας να παραδοθούμε στη συναισθηματική θύελλα του έρωτα;

Πότε, γιατί και πώς η άβυσσος των βλεμμάτων στον έρωτα παράγει βασανιστικές δονήσεις στο κορμί μας, ξυπνώντας τη σεξουαλικότητά μας;
Και, έχει άραγε κάποιο νόημα η φράση «εγώ κάνω έρωτα, δεν κάνω σεξ»;
Πότε και πώς στο σεξουαλικό βίωμα γινόμαστε γλύπτες που σμιλεύουμε το σώμα του άλλου επιτρέποντας ταυτόχρονα να γίνουμε κι εμείς γλυπτά στα χέρια και στην ανάσα του. Πότε και πώς μια τέτοια απόλαυση μπορεί να σχετίζεται με τον έρωτα;

Αυτές είναι οι συμπληγάδες του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Χωρίς προκαταλήψεις, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να τα «στρογγυλεύουμε», ο συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να πλοηγηθεί στις δυσδιάκριτες περιοχές των πιθανών σχέσεων του έρωτα με τον πόθο, το πάθος, τη λαγνεία, την εξάρτηση, αγγίζοντας με σεβασμό και ασφάλεια τόσα και τόσα ταμπού που επιμένουν να μας ταλαιπωρούν στις μεταμοντέρνες μέρες μας.

Πληροφορίες για τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια.

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.

Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου:

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρόΔωρεάν Σεμινάριο
(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»Συμμετοχή: 15 €
(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;Συμμετοχή: 15 €
(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωταΣυμμετοχή: 15 €
(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνηςΣυμμετοχή: 15 €
(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωταΣυμμετοχή: 15 €

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - PSYCHOLOGY.GR

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231111.6862
Το Σεμινάριο υλοποιείται από το PSYCHOLOGY.GR, την Πύλη της Ψυχολογίας στο ελληνικό διαδίκτυο

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητές: Πέτρος Θεοδώρου
Τύπος: Σεμινάριο
Τόπος Διεξαγωγής: Web (Zoom)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Κόστος: 15

Ημ/νία Διεξαγωγής: 24 Φεβ (19:00 - 21:00)

Βεβαίωση Παρακολούθησης: ΝΑΙ

Σεμινάρια του φορέα